Varis kadın erkek fark etmeksizin bütün bireylerde görülen bir damar hastalığıdır. Ancak bu damar problemi kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülmektedir. Kadınlardaki hormonsal değişimler, gebelik, vücut yapısı gibi sebepler kadınları varise daha yatkın kılmaktadır.
Varislerin meydana gelmesinde ve artış göstermesinde gebelik durumu birinci dereceden etkilidir. Gebelikte varis neden olur, tedavi edilir mi gibi soruların cevabını tam olarak anlamak için kısaca hastalığın yapısından bahsetmek yararlı olacaktır.
Varis insan bedeninde bulunan ve kullanılmış kanı taşıyan toplar damarlar üzerinde meydana gelmektedir. Meydana geldiği damarın yapısının bozulması ile ilişikli olarak genişlemelere sebep olmaktadır. Yapısı bozulan damarlarda kan akış düzeni olumsuz etkilenir. Normal şartlarda devinim halinde olması gereken kullanılmış kan damarda beklemek zorunda kalır. Bu durum ise pıhtılaşmaya sebep olarak damarın genişlemesine neden olur.
Gebelik Esnasında Varis Neden Olur?
Damar genişlemelerinin neden olduğunu kısaca ele almıştık. Şimdi ise bu oluşumların hamilelik döneminde nasıl ve neden meydana geldiğinden bahsedeceğiz. Hamilelik kadın bedeninde oldukça fazla fiziksel ve hormonsal değişime neden olmaktadır.
Anne vücudunda bulunan bebek tümüyle anneden beslenmektedir. Anne vücudu bebeğin bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için normalden fazla üretim yapmaktadır. Normalden fazla üretilen kan ise annenin damarlarına uygulanan basıncın artmasına neden olmaktadır. Uygulanan bu basınç ise zaman içerisinde damarların yapısının bozulmasına ve genişlemesine neden olmaktadır.
Gebeliğin başlaması ile kadınların kilolarında artış, hareket kabiliyetlerinde ise azalma görülmektedir. Fazla kilolar ve hareketsizlik veyahut hareketin azalması da varisin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Fazla kilolar özellikle bacaklara uygulanan baskı ve basıncın artmasına sebep olarak damar genişlemesi meydana getirmektedir. Hareketsizlik ise kanın vücutta devinimini olumsuz etkilemesi yüzünden varislerin oluşmasına neden olmaktadır.
Gebelik esnasında artan progesteron hormonu pıhtılaşma ve damar sertliğine neden olması sebebi ile varis oluşumunda olumsuz etkiye sahiptir. Gebeliğin ilk aylarında hormonsal dalgalanma fazla olduğu için bu dönemde varislerde artış görülmesi veyahut meydana gelmesi kuvvetle muhtemeldir.
Bahsedilen nedenler neredeyse bütün gebelerde meydana gelse de her gebede varis oluşumu gözlenmez. Bunun sebebi ise genetik faktörlerdir. Genetik açıdan yatkınlığı olan bireyler maalesef ki daha fazla risk altındadır.
Gebelikte Varis Oluşumu Nasıl Anlaşılır?
Hastalıklardan korunma konusunda bilgili ve bilinçli olmak çoğu zaman kişilere pek çok avantaj sağlayarak sağlık problemlerinin önüne geçilmesinde etkili olmuştur. Bu sağlık probleminde de bireyler bilinçli davranarak kendini koruyabilir veya zararı minimum seviyede tutabilirler.
Hastalık hakkında yeterli bilinç düzeyine sahip olmanın önemini vurguladıktan sonra hastalığın belirtilerinden bahsetmek yerinde olacaktır.
Öncelikle varisin hızlı ilerleyen bir hastalıktan ziyade kendini zaman içerisinde yavaş yavaş ilerleyerek gösteren bir hastalık olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Hastalık ilk etapta kişilerde önemsenecek düzeyde şikayete neden olmaz. Ancak önlem alınmadığı takdirde kişinin gündelik hayatını olumsuz etkileyecek boyutlara ulaşabilmektedir.
Hatta hastalığın son aşamalarında bacak ülseri denilen geçmesi oldukça meşakkatli ve zaman alan yaralara sebep olabilmektedir. Bu sağlık problemi kendini yorgunluk, oturma isteği bacaklarda ağrı gibi şikayetlerle kendini göstermektedir.
Hamilelik Döneminde Oluşumu Nasıl Engellenir?
Damar genişlemesinin tamamen engelleneceğini söylemek doğru olmayacaktır. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde bu bazen pek de mümkün değildir.
Ancak alınacak önlemler ile oluşacak varisleri ve bundan kaynaklanacak şikayetleri aza indirmek mümkündür. Bu önlemler ile vücudun kan dolaşımının sağlanmasına yardımcı olunarak şikayetler aza indirilmektedir.
-Hareket Oranı Arttırılmalı
Gün içerisinde uzun saatler sabit pozisyonda kalmak damarlardaki kanın akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin uzun saatler ayakta kalan bir bireyin bacaklarına ve ayaklarına uygulanan basınç artar. Kullanılmış kanın kalbe pompalanması zorlaşır.
Bu zorluk ise damarlarda yapısal bozulmalara, genişlemelere sebep olarak varislerin oluşmasına neden olur. Günlük düzenli olarak yürüyüş, spor yapılması bu durumun bertaraf edilmesi açısından oldukça elzemdir. Bu sayede kan akışı kolaylaşır ve hastalığın ilerlemesi/ortaya çıkması yavaşlatılabilir.
Düzenli olarak spor yapma imkanı olmayan bireylerin ise en azından uzun süre sabit kalmak yerine yarım saatte bir bulundukları yerde küçük bir tur atmaları önerilebilir.
-Ayakların Doğru Dinlendirilmesi Gerekir
Varis oluşumu en sık vücudun bütün ağırlığını taşıyan bacak ve ayaklarda gözlenir. Tüm gün bedeni taşıyan ayak ve bacaklardaki damarlara uygulanan basınç miktarı oldukça fazladır. Haliyle damarlarda bozulmalar meydana gelmektedir.
Bunun önüne geçmek için ise ayakların doğru şekilde dinlendirilmesi önemlidir. Etkili bir dinlenmeden söz edilebilmesi için dinlenme esnasında ayakların yaklaşık 20-30 cm kadar havada olacak şekilde desteklenmesi gerekmektedir.
Bu şekilde kanın kalbe pompalanması kolaylaştırılmış olacaktır. Bu hareket özellikle varis kaynaklı bacak ağrılarının aza indirilmesinde oldukça mühimdir.
-Varis Çorabı Kullanılması
Bu ürün genellikle insanlar tarafından tedavi edici olması amacı ile kullanılmaktadır. Ancak bu ve benzeri ürünlerin damarlarda oluşan fizyolojik bozuklukları tedavi etmesi akla yatkın değildir. Yapısal bir bozulma ancak sorunlu damara müdahale edilmesi ile tedavi edilebilir.
Bu ürün ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir, yaşanan şikayetler aza indirilebilir. Özellikle gebelik döneminde yani varis tedavisinin mümkün olmadığı bir süreçte bu ürünler hayat kurtarıcı olabilmektedir. Gebelik süreci sonlanıp tedavi sürecine geçilmesi uygun olana kadar varis çorapları ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır.
Gebelerin Kullanacağı Varis Çorabı Nasıl Olmalıdır?
Bu ürünlerin çeşitli formları bulunmaktadır. Kişilerin ihtiyacına göre farklı basınç türlerinde, farklı bölgelere basınç uygulayacak şekilde olabilmektedir. Bu sebeple kullanılacak ürün mutlaka doktor tavsiyesi ile tercih edilmektedir.
Fazla kiloların varisi tetiklemesi sebebi ile kilo kontrolünde yapılacak olumlu değişimlerde hastalığın seyrinde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca hamam sauna gibi sıcak ortamlar damarların genişlemesine ortam hazırlaması sebebi ile varisli kişilere tavsiye edilmemektedir.
Kıyafet seçimi de varislerin oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Dar ve sıkı kıyafetler baskı ve basıncı arttırması nedeni ile hastalığa zemin hazırlamaktadır.
Gebelikte Oluşan Varisler Kendiliğinden Geçer mi?
Gebeler tarafından en merak edilen sorulardan bir tanesi hamilelik kaynaklı varislerin kendiliğinden geçip geçmeyeceğidir. Bu sorunun cevabını vermeden önce kısaca varis türleri hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır.
Varisler genellikle iki ana tür olarak incelenir. Bunlar damar genişlemesi olanlar ve kılcallar. Aslında varisten kastedilen damar genişlemeleridir. Ancak çoğunlukla kılcal damarlarda bu hastalığın içerisinde incelenmektedir.
Kılcal damarlardan kastedilen 2,5 mm den az olan ve örümcek ağı gibi bir yapıda olan ince damarlardır. Bunlar genellikle estetik sorun olarak kabul edilmektedir.
Varisler yani 2,5 mm den büyük damar genişlemeleri yapısal bir bozulma ile meydana gelmesi sebebi ile maalesef ki kendiliğinden yok olmamaktadır. Ancak her zaman olmamakla beraber oluşan kılcal damarların gebelikle yaşanan hormonal değişimlerin ve kan miktarında yaşanan artışın normale dönmesi ile kendiliğinden yok olduğu söylenebilir.
Hamilelikte Varis Tedavisi Olunur mu?
Gebelik anne ve bebek açısından oldukça dikkat edilmesi gereken hassas bir dönemdir. Bu sebeple varislerin tedavisi için su süreç boyunca bir müdahalede bulunulması uygun değildir. Müdahale için gebelik döneminin bitişi beklenilmelidir.
Gebelikte Varis Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Gelişen tıbbi ve teknolojik imkanlar sayesinde günümüzde varisler ameliyatsız yöntemler ile oldukça pratik bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Varislerin ileri boyutlara ulaşmadan tedavi edilmesi hem sürecin daha kolay olması hem de yaşanan şikayetlerden biran evvel kurtulmak için tavsiye edilmektedir.
Hamilelik dönemi sona erdiğinde hastanın varisleri modern ve pratik bir şekilde rahatlıkla yapılabilir.