En değerli varlığımız, elimizden gidince diğer her şeyi gereksiz kılacak en önemli şey belki de sağlıktır. Ama maalesef ki pek çoğumuz sağlığımız konusunda ihmalkar olabiliyoruz. Özellikle ilk etapta şiddetli şikayetlere neden olmayan hastalıkların tedavisi çoğunlukla öteleniyor. Veyahut tedavi olmak yerine geçici çözümler aranıyor. Variste bu rahatsızlıklardan bir tanesi.
Bu sağlık sorununun önemsenmediği taktirde nelere yol açacağından ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. Aslında masum görünen damar genişlemesi rahatsızlığının zaman içerisinde ne boyutlara ulaşabileceğinden bahsedeceğiz.
Damar Neden Genişler?
Kanımız vücudumuzda bulunan damarlar sayesinde dolaşır. Kirli kan kalbe gönderilir. Kalpte temizlenen kan tekrar vücuda yollanır. Damarlar üzerinde kirli kan kalbe yollanırken sızıntılar yaşanmasını engelleyen kapakçıklar bulunmaktadır. Bu döngünün sağlıklı bir şekilde işlemesi insan yaşamı için oldukça elzemdir.
Çeşitli sebeplerle bu kapakçıkların bozulması bu kan döngüsünü olumsuz etkilemektedir. Döngünün olumsuz etkilenmesi kirli kanın damarda birikmesine neden olmaktadır. Bölgede biriken kan damara baskı yaparak yapısal olarak bozulmalara sebep olmaktadır. Bu durum ise damarların genişlemesinin temel sebebidir.
Damarların Genişlemesi Tehlikeli Midir?
İnsan vücudu tıpkı düzenli çalışan bir makine gibidir. Parçalar birbiri ile uyum içerisinde çalıştıkça herhangi bir aksama yaşanmaz. Ancak parçaların herhangi birinde veya işleyişte ortaya çıkan aksaklıklar makinenin düzenli çalışmasını sekteye uğratır.
Tıpkı makinelerde olduğu gibi insan bedeninde meydana gelen bozulmalarda elbette vücutta çeşitli aksaklıklara neden olmaktadır. Damarların genişlemesi ile sağlıklı olarak görevini yapan damar artık görevini yapamaz hale gelir. Görevini yapamayan damarda kan dolaşmaz ve birikir. Bu durumun kısa ve uzun vadede şiddetli ve hafif olumsuzlukta sonuçları olmaktadır.
İlk etapta karşılaşılan sorunlar küçük çaplıdır. Çoğunlukla görmezden gelinebilecek boyutlardadır. Şikayetler görmezden gelinmeye devam edilip hastalık ilerledikçe belirtilerin dozajı da artmaktadır. Kimi durumlarda kişinin gündelik hayatını zor sokacak boyutlara ulaşmaktadır.
Damarların Genişlemesi Ne Gibi Sorunlara yol Açar?
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi bu hastalık yavaş yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Belirtileri kişiler tarafından gözlenecek boyutta olsa da genellikle hafif şiddette başlayan şikayetler nedeni ile görmezden gelinebilmektedir.
Ağrı ve Kramp
Varislerin oluşum aşamasında kendini gösteren ilk sorunlar bacaklarda ağrı ve kramplardır. Başlangıçta hafif düzeyli ağrılar zamanla kişilerin sık sık oturup dinlenmesini gerektirecek boyutlara ulaşmaktadır. Kramplar ise genellikle geceleri ortaya çıkmakta ve uykudan uyandıracak düzeyde olabilmektedir.
Ağrının Varis Kaynaklı Olup Olmadığı Anlaşılabilir mi?
Evet. Kişiler kendilerini gözleyerek ağrılarının varis kaynaklı olup olmadığını anlayabilirler. Bahsedilen ağrılar genellikle günün ilerleyen zamanlarında ortaya çıkar ve bacakların dinlendirilmesi ile hafifler. Bacaklar dinlendirilirken bacakların altına yükselti koyulması kan akışını hızlandırması sayesinde rahatlama sağlar.
Damarlarda Belirginleşme
Zaman geçtikçe hastalık ilerleme eğilimde olacaktır. Yaşanan ve gözlenen şikayetler ve şikayetlerin şiddetinde artış görülecektir. Zamanla gözlenen belirtilerden bir tanesi de damarların yapısal olarak bozulup cilt yüzeyinden gözlenecek konuma gelmesidir. Yapısı bozulan damarlar morumsu renkte ve kıvrımlı bir yapıdadır. Tedavi edilmedikçe cilt üzerinden belirginleşmesi de artacaktır.
Kaşıntı
Yapısal olarak bozulan damarlarda kullanılmış kan birikmeye, pıhtılaşmaya başlar. Biriken kan ise zamanla kaşıntıya sebep olur. Maalesef ki kaşıntı hastalığın ileri evrelere geldiğinin habercisidir.
Kanama/ Yaralar
Kaşıntılardan sonra gözlenen şikayet ise kanamadır. Bu kanamalar oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Bazı durumlarda doktor müdahalesi olmaksızın kanamalar durmamaktadır. Varisin kanamadan daha can sıkıcı ve tehlikeli olan sonucu ise bacak ülseridir.
Hastalığın son aşamalarında bacaklarda geçmesi oldukça zor ve meşakkatli olan bacak yaraları oluşmaktadır. Bu yaraların kişilerin yürümesine dahi engel olacak boyutlara ulaşabilmektedir. Hastalığın bu aşamaya gelmeden mutlaka ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Varis Neden Tedavi Edilmeli?
Aslında yaşanan her sağlık problemi mutlaka tedavi edilmelidir. Ama nedendir bilinmez insanlar küçük çaplı sağlık sorunlarında tedavi olmak yerine hastalıkla yaşamayı tercih edebilmektedir. Variste genellikle toplumda küçük çaplı rahatsızlık denecek konumdadır. Ancak yazımızı okuduğunuz takdirde varisin küçük çaplı bir sağlık sorunu olmadığını anlayacaksınızdır.
Müdahale edilmedikçe ilerleyen bu hastalık en sonunda bacak ülserine kadar gidebilmektedir. Bu aşamaya ulaşmış bir varisin tedavi edilebilmesi için öncelikle bu yaraların tedavi edilmesi gerekmektedir. Yaraların tedavisi oldukça uzun zaman almaktadır. Bu süreçte ise varisler ilerlemeye devam etmektedir. Bu sebeple mutlaka bu aşamaya gelinmeden tedavi olunması önerilmektedir.
Tedavi süreci ile alakalı verilecek bir diğer önemli tavsiye ise tedavi olurken ameliyat değil de güncel yöntemlerin tercih edilmesi olacaktır. Ameliyat bu hastalığın en ilkel tedavi uygulamasıdır.
Günümüzde ameliyatsız yöntemler olan lazer, radyo frekans, köpük ve skleroterapi uygulamaları tercih edilmektedir. Ameliyata nazaran pek çok avantajı bulunan yöntemlerin tercih edilmesi işlem kolaylığı ve hasta konforu açısından oldukça önemlidir.
Kaynak:
https://www.istanbulvaristedavi.com/varis-tedavi-edilmeli-mi
https://www.varistedavi.gen.tr/varis-tedavi-edilmezse-tehlikeli-olabilir